Kolostrum-Mucize Besin İçimizde

Kolostrum; annenin göğüslerinden salgılanan ilk süttür. Bu süt insanların yanı sıra sığır, keçi gibi diğer memelilerde de görülür. Anne sütüne göre çok daha koyu kıvamlı, yapışkan ve sarı olan kolostrumun yapısı normal süte göre farklıdır ve hayati faydaları vardır.
Halk arasında ağız sütü olarak bilinen sütün içeriği öyle zengindir ki “sıvı altın” olarak isimlendirilmektedir. İçeriğinde anne sütünden daha fazla protein, vitamin, mineral ve antikor bulunur. Antikor ve immünglobulin maddesi bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkilidir.
Kolostrum hamileliğin 4. ve 5. aylarında üretilmeye başlar. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün bebeğinin alması gereken tek besin budur. Doğumdan sonraki 5-10 gün içerisinde rengi gitgide açılarak beyazlaşır ve anne sütüne dönüşmeye başlar.
Annenin yeterli ve dengeli beslenebilmesinden bağımsız her annede üretimi gerçekleşen bu mucizevi besinin eski yıllarda koyu sarı rengi sebebiyle pis süttür diye çöpe atılması gerçekten inanılmaz değil mi? Neyse ki günümüzde bilimsel çalışmalar ve doğru bilgiye ulaşabiliyor olmamız bebeklerimizi bu mucize ile buluşturmamıza olanak sağlıyor.
Güzel anne,
Doğum yaptın, tatlı miniğin artık kollarında❤️ Evet yorgunsun ama sütüm geldi mi, gelecek mi, gelirse yetecek mi gibi endişelerle kendini daha da çok yorma. Bebeğinin bağışıklık sistemi için önemli bir yere sahip kolostrum göğüslerinde bebeğin için zaten hazır. Bebeğin kolostrumun çok küçük bir miktarıyla bile doyabilecek o yüzden miktarına odaklanıp emzirmekten asla vazgeçme.
Şimdi bebeğini o mucizevi besin ile buluşturma zamanı.
Rengin Çataloğlu